Wonen

Huis verkopen: hoe doe je dat?

Verkopen huis

Verhuizen kan spannend zijn, zeker als je ook nog eens je eigen huis moet verkopen. Als dit de eerste keer is dat je een huis verkoopt, is het handig om duidelijk te hebben wat je allemaal moet doen om je huis te verkopen. Daarom zetten we hier het hele verkoopproces duidelijk op een rijtje voor jou.

Een makelaar of niet?

Als je eenmaal besloten hebt je huis te verkopen, is de volgende vraag door wie dat gaat gebeuren. Wil je zelf je huis verkopen, of kies je toch voor een makelaar? Hoewel je huis zelf verkopen je geld kan besparen, loop je bij deze optie het risico dat je veel tijd verliest. Ook heb jij zelf minder ervaring met de woningmarkt dan een makelaar. Indien je kiest voor een makelaar, onderteken je een verkoopopdracht. Hierin staan alle afspraken met de makelaar. Vervolgens inspecteert de makelaar je huis en vult deze het woningopname formulier in.

Klaar voor verkoop

Om jezelf de beste kans te geven om je huis in een redelijke tijd en voor een goede prijs te verkopen, is het belangrijk om je huis er goed uit te laten zien. Dit is de tijd om eens goed te kijken naar het onderhoud van je huis. Zijn er nog dingen die verbeterd moeten worden? Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld het opnieuw schilderen van muren, of het schoonmaken van de goten. Als het grovere werk af is, is het tijd om je huis grondig schoon te maken en netjes te maken. Je wilt je huis er zo aantrekkelijk mogelijk uit laten zien voordat er foto’s voor verkoop gemaakt worden.
Ook is dit de tijd om het energielabel van je huis te bepalen. Wanneer je een huis wilt verkopen, is het verplicht om een energielabel aan te vragen en deze aan de koper te overhandigen. Als je het energielabel van je huis wilt verbeteren, kan dat door bijvoorbeeld het vernieuwen van de isolatie.

Te koop

Om een goed beeld te krijgen van wat een redelijke vraagprijs voor jouw huis is, is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. De ligging van je huis, andere koopwoningen in je buurt en de staat van je huis, zijn allemaal onderdelen die je helpen de vraagprijs van jouw woning te bepalen.
Als de vraagprijs eenmaal bepaalt is, is het tijd om het huis officieel te koop te zetten. Als je een makelaar hebt zal deze je huis op Funda zetten, anders ben je daar zelf verantwoordelijk voor.

Bezichtigingen

Als je huis op de markt staat is het tijd voor bezichtigingen. Als je een makelaar gebruikt worden bezichtigingen voor je geregeld, maar als je er voor kiest om je huis zelf te verkopen, moet je dit ook zelf regelen.
Een alternatieve optie is een Open Huis. Bij een Open Huis is je huis een hele dag te bezichtigen door potentiële kopers, zonder dat zij een afspraak hoeven te maken.

De verkoop

Als je een bod hebt ontvangen van een potentiële koper, is het tijd voor onderhandelingen. Het is slim om van tevoren een goed idee te hebben van welk bedrag je minimaal wilt krijgen en op welke gebieden je bereid bent tot concessies.

Als je eenmaal met een koper tot een afspraak bent gekomen, kan het koopakte worden opgesteld. Een makelaar doet dat voor je, maar als je je huis zelf verkoopt, zul je dit ook moeten doen. Dan kun je gebruik maken van een voorbeeld koopovereenkomst. Als het contract ondertekend is, kan alleen de koper de koop nog eventueel afzien (binnen drie dagen na de ondertekening).

Hierna is het tijd voor de overdracht. Op de overdrachtsdatum vindt er nog een inspectieronde plaats, zodat het duidelijk is voor de koper dat het huis wordt opgeleverd zoals verwacht. Als alles in orde is, is het tijd voor een bezoek aan de notaris. Bij de notaris wordt de leveringsakte ondertekend. Vanaf dit punt heb je je huis officieel verkocht.