Wonen

Zonnepanelen: hoe de kwaliteit te beoordelen

Zonnepanelen opbrengst

Alvorens te investeren in systemen voor het opwekken van zonne-energie, is het van fundamenteel belang te beschikken over criteria om de kwaliteit van de zonnepanelen te bepalen, teneinde te kunnen genieten van een efficiënt product. Fotovoltaïsche modules van hoge kwaliteit bepalen hun nuttige levensduur en de productiviteit die ze leveren.

Leer in dit artikel te identificeren wat zijn de eisen te overwegen om de kwaliteit van een fotovoltaïsch zonne systeem te evalueren. Kijk hier eens naar!

Hoe werkt een zonnepaneel? Concepten die je moet weten

Om te weten hoe een zonnepaneel werkt, moeten we het vooral hebben over de fotovoltaïsche zonnecel, die verantwoordelijk is voor het rechtstreeks omzetten van zonne-energie in elektriciteit. Daarin treedt het zogenaamde fotovoltaïsch effect op, waarbij fotonen van zonnestraling worden omgezet in elektriciteit.

Deze modules of zonnepanelen bestaan uit een reeks cellen die hoofdzakelijk zijn gemaakt van verrijkt silicium, of gevoed met fosfor en boor. De silicium- en fosforlagen zorgen voor een negatieve lading. Terwijl borium voor de positieve lading zorgt. Dus als de zonnestralen erop vallen, wekken ze een elektrische lading op.

De plaatsing van deze cellen in de modules maakt het mogelijk de spanning aan te passen tot een bruikbaar systeem. Deze energie zet, via de aansluiting van een omvormer, gelijkstroom om in wisselstroom, wat het dagelijks verbruik mogelijk maakt. Bovendien moet er rekening mee worden gehouden dat de door zonnecellen geproduceerde spanning altijd regelmatig en lineair zal zijn, hoewel de geleverde stroom afhangt van de lichtintensiteit.

Daarom zal het rendement van zonnepanelen afhangen van de kracht van het licht dat ze ontvangen, afhankelijk van het tijdstip van de dag en de tijd van het jaar. Hiervoor is het van fundamenteel belang de invalshoek en de zonnestraling te kennen.

De berekening van het vermogen helpt om te begrijpen hoe een zonnepaneel werkt
Als we eenmaal een beetje begrijpen hoe een zonnepaneel werkt, is het heel belangrijk te weten hoe we het vermogen van deze modules kunnen berekenen. Om hun prestaties te meten, zullen wij een meting toepassen die Wp of Wattpiek wordt genoemd en die als referentie wordt gebruikt om de prestaties van zonnepanelen te meten. Op deze manier kunnen we de verschillen tussen de verschillende soorten fotovoltaïsche panelen vaststellen.

Zoals eerder vermeld varieert het zonlicht dat op de panelen valt naar gelang van het tijdstip van de dag en het seizoen van het jaar. Hierdoor schommelt de opgewekte stroom aanzienlijk, waardoor hij moeilijk te meten is. Om dit probleem op te lossen, gebruiken deskundigen op het gebied van hernieuwbare energie Wp om de door de panelen geleverde prestaties aan te tonen.

Daartoe bekijken zij een patroon van zonnestraling en temperatuur. De variabele Wattpiek vertegenwoordigt dus het vermogen van de zonnepanelen volgens deze variabelen. Deze meting is van essentieel belang bij het ontwerpen van de afmetingen van een installatie. Om het vermogen en de prestaties van zonnepanelen te bepalen, moeten we ook rekening houden met de volgende elementen:

– Het type cel;
– Het aantal cellen waaruit de module bestaat;
– De zonnestraling en het klimaat van de plaats waar het systeem zal worden geïnstalleerd.

Hoe bereken je het rendement van een zonnepaneel
Voor het uitvoeren van de rendementsberekening zijn gegevens nodig zoals de breedte en hoogte van het zonnepaneel en het vermogen ervan. Bijvoorbeeld, voor een 330W zonnepaneel van 1,956m hoog x 0,992m breed, is de berekening als volgt:

Bereken de oppervlakte van het paneel, zijnde: 1,956 x 0,992m = 1,940352m²;

Het vermogen van het paneel delen door de oppervlakte = 330/1,940352 = 170,07 W/m²;

Deel het resultaat door 10 om het rendement in procenten te schatten = 170,07 / 10 = 17,07%.

In dit voorbeeld hebben we een zonnepaneel met een rendement van 17,07% onder standaard testomstandigheden.