Gezondheid

Een goede gezondheid voor je werknemers bereik je zo

Fitnessruimte kantoor

Als werkgever wil je goed voor je personeel zorgen. Ten eerste door ervoor te zorgen dat de werkplek op kantoor goed ingericht is, met een bureaustoel en bureau die op de goede hoogte zijn afgesteld om rug – of nekklachten te voorkomen. Verder is het belangrijk dat alle materialen die nodig zijn om effectief te kunnen werken in de ruimte aanwezig zijn. Waar je helaas een stuk minder controle over hebt, is de gezondheid van je werknemer.
Gelukkig zijn er wel diverse voorwaarden die je kunt scheppen om je personeel zo gezond mogelijk te houden.

Wat je als werkgever kunt doen om je personeel gezond te houden

  • Gezond voedsel in de bedrijfskantine
  • Voldoende planten en frisse lucht
  • Een fitnessruimte bij het kantoor installeren

Door gezond voedsel in de bedrijfskantine voor te schotelen, in plaats van de kroketten en pizza’s die je ook wel in kantines ziet, krijgen mensen allereerst gezonde voeding binnen. En door gezond te eten voel je je niet alleen fysiek beter, maar ook mentaal. Na een gezonde hap kun je je beter concentreren, bouw je weerstand op en voorkom je ook die beruchte suikerdip, waardoor je zo moe kunt worden en totaal niet productief meer bent. Het is een aanrader als je een bedrijfskantine hebt om ervoor te zorgen dat er ook gezonde etenswaren te krijgen zijn.

Verder helpt het als je gebruik maakt van echte planten en voor voldoende frisse lucht. Beter voor de gezondheid, voor de concentratie en het oog wil ook wat. Een echte plant oogt veel sfeervoller dan zo’n plastic, onderhoudsvrij plantje toch?

Door een fitnessruimte bij het kantoor te installeren, kan iedereen op de werkvloer werken aan zijn fysieke gesteldheid. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat sporten enorm goed voor je is. Het vermindert stressgevoelens, zorgt voor een beter uithoudingsvermogen, spierkracht en is ook goed voor de hartslag. Daarnaast bouwen mensen die sporten zelfvertrouwen op. Ook is het heel goed voor de sfeer op kantoor. Zo ontstaan er vaak creatieve challenges of wedstrijdjes onderling op een vriendschappelijke manier. Te druk of geen tijd is nu geen excuus meer, omdat mensen voor of na hun werk in de fitnessruimte kunnen sporten. Naast vele gezondheidsvoordelen heeft regelmatig bewegen ook veel mentale voordelen voor de mens. Door te sporten komen er allerlei fijne stofjes in de hersenen vrij zoals endorfine, serotonine en dopamine vrij. Deze neurotransmitters geven fijne effecten. Ze regeluren de slaap – eet en gemoedstoestand, je voelt je blij en voldaan en dopamine zorgt er bijvoorbeeld voor dat je door wilt gaan voor je einddoel.

Een fitnessruimte installeren is op zich niet een hele grote klus. De aanbeveling is om enkele basisapparaten in deze ruimte te zetten. Zo staan in de meeste fitnesszalen altijd wel cardio apparaten. Denk hierbij aan een hardloopband. Op een hardloopband kan zowel gewandeld ( minder blessuregevoelig ) als aan interval training gedaan worden. Zo bouwen mensen aan conditie, uithoudingsvermogen en het maakt je mentaal ook sterker. Naast een hardloopband zijn onder andere een roeitrainer en een stair climber ook cardio apparatuur. Daarnaast is het prettig om ook de kans te bieden om aan kracht training te doen. Dit kan met losse gewichten, een ander voorbeeld is om een halterbank te plaatsen. Een grote spiegel in de gehele ruimte is onmisbaar.

Verder zijn springtouwen, sportmatjes, skippyballen en ander klein sportmateriaal fijne aanvullingen. Zeker als er meerdere mensen van de fitnessruimte gebruik willen maken, is er altijd een onderdeel vrij wat je kunt doen.

Besluit je om over te gaan tot het plaatsen van een fitnessruimte bij kantoor? Dan is het advies om ook aan de hygiƫne te denken. Maak de afspraak dat iedereen het apparaat schoon maakt na gebruik, onderzoek de mogelijkheid tot het plaatsen van een douche, zodat er na afloop gedoucht kan worden. Zorg dat er voldoende mogelijkheid is om handen te wassen en ontsmet de ruimte dagelijks.

Als bedrijf ben je extra aantrekkelijk als werknemers de mogelijkheid krijgen om op kantoor te sporten. Dit vertaalt zich niet alleen in productieve, gezonde werknemers maar ook in een toenemend werkplezier en een fijne werksfeer.