Algemeen

Het rijbewijs B: alle vereisten en informatie

Rijschool rijles

In dit stuk lees jij alles over het rijbewijs B. Met dit rijbewijs mag jij in een personenauto rijden met eventueel een kleine aanhanger. De meeste mensen halen hun rijbewijs kort na hun 18e. Wellicht geldt dat ook voor jou of ben jij al wat ouder of zelfs jonger. Dat is namelijk sinds een aantal jaar ook mogelijk. Voor alle leeftijden zijn de procedure en vereisten hetzelfde, dus iedereen kan de informatie hieronder gebruiken. Allereerst zullen we ingaan op de procedure van het vinden van de juiste rijschool tot het ophalen van het rijbewijs. Daarna gaan we nog kort in op de leeftijdsvereisten voor het rijbewijs.

Het halen van het rijbewijs

Het rijbewijs valt te behalen na het behalen van twee examens. Allereerst moet het theorie examen worden gehaald en daarna het praktijkexamen. Hoe je deze examens haalt en wat ze inhouden lees je hieronder.

Rijlessen

Allereerst moet je een goede rijschool vinden die jou zal helpen met het behalen van de examens. Ga op internet eens op zoek naar de rijscholen bij jou in de buurt. Het is verstandig om hierbij vooral te letten op de reviews van anderen. Ook kan je de geschikte rijscholen vragen om een proefles. Zo kan je er achter komen of je je goed voelt bij de instructeur. Naast dit persoon zit je veel uren in deze periode, dus het is belangrijk dat je hem of haar vertrouwt. Als je de geschikte persoon hebt gevonden, dan is het belangrijk om een goed pakket af te sluiten. Zorg dat je een goed bedrag betaalt en bespreek wat er allemaal in het pakket zit.

Het theorie examen

Het eerste examen wat je af zal moeten leggen is het theorie examen. Pas als je dit behaalt hebt, kan je het praktijkexamen aanvragen en voltooien. Het examen vraag je aan via de site van het CBR met je Digi-D. Verder zal je hard moeten leren en oefenen voor dit examen. Veel mensen hebben een aantal keer nodig om het te halen en dat kost best veel geld. Je kunt lessen nemen voor het examen of zelf gewoon erg hard studeren. Zorg dat je niet alleen studeert, maar ook oefent, want de inzichtsvragen zijn moeilijk om te leren, maar wel goed te oefenen.

Het praktijkexamen

Als je de theorie hebt gehaald, kan je het praktijkexamen aanvragen. Voordat je dit doet kan je ook nog een tussentijdse toets doen. Bij deze toets oefen je het praktijkexamen, maar kan je ook vrijstellingen halen voor bijvoorbeeld de bijzonder verrichtingen. Dit is bijvoorbeeld de hellingproef of het inparkeren. Voordat je het echte examen doet, doe je eerst nog een rijles. Daarna zal de examinator van CBR met jou een rondje van zo’n 20 minuten gaan rijden. Je zal een aantal dingen voor hem moeten doen zoals op de navigatie rijden en op de snelweg in- en uitvoegen. Als dit allemaal goed gaat zal hij jou laten slagen en anders zal je terug moeten komen.

Het aanvragen van het rijbewijs

Als jij dan het examen hebt gehaald, kan je naar de gemeente om het rijbewijs aan te vragen. Meestal duurt het een week voordat je het kaartje hebt en vergeet niet dat je niet mag rijden voordat je het rijbewijs fysiek hebt. Eens in de tien jaar zal je het rijbewijs moeten vernieuwen, hou dit dus goed in de gaten, want je mag niet met een verlopen rijbewijs rond rijden.

Wat zijn de leeftijdsgrenzen?

Vanaf dat je 16 en een half jaar oud bent mag je beginnen met het traject, maar let op, je mag pas vanaf je 17e het praktijkexamen afleggen en het rijbewijs verkrijgen. Je zal dan tot je 18e onder begeleiding moeten rijden. Deze begeleiders moeten worden aangegeven bij het CBR en zij checken deze personen op het rijgedrag. Pas wanneer deze goed gekeurd zijn, mag jij onder begeleiding rijden van één van deze begeleiders. Overigens mogen deze begeleiders niet onder de invloed van alcohol zijn, dus je kan niet de BOB spelen voor één van hen. Jouw rijschool zal je meer informatie over de begeleiders kunnen geven.